TÖRTÉNET

A birkózás az MSE történetének második legrégebbi sportága, feltehetően 1906-ban alakult meg a szakosztály. Az első nyilvános birkózó versenyt 1907-ben rendezték meg. Az első edző László János volt. Az 1920-as években Orosz, Bulla, Jung, Darázsi, Bajkai, László, a Bokros testvérek, Kucsera, Kovács, Leé, Pajor (Palkovics), Laborcz nevű versenyzők képviselték az egyesületet.

A későbbiekben Szőnyi Károly, majd Vincze János edző (hatszoros magyar bajnok) irányította a csapat munkáját. 1944-ig Jávorszky György és László, Babinszki Imre és László, Kuszenda József, Fehér Kálmán, Tönköly, a “Tigris”, Dodog Sándor, Kovács Sándor, Szalma, Fodor József és Sándor számtalan országos ver-senyt, helyi és csapatbajnokságot nyert. Jávorszky László tagja volt az országos ifjúsági válogatottnak. A Jávorszky testvérek a BVSC-hez igazoltak át, majd hadifogságba kerültek. Dodog Sándor, Tönköly és Kuszenda József sok szép eredményt ért el.A II. világháború után lassan újraindult a birkózó sport, az 1950-es években már ismét győzni tudó versenyzők voltak Edzőjük Szikszai Sándor, a szakosztályvezető Oláh Gyula lett, aki 1991-ig látta el ezt a tisztséget.

Az 1950-es és 1960-as évek eredményes versenyzői voltak: Bokros Lajos, Babinszki Sándor, Kovács József, Bán József, Izmán Sándor I., Asztalos Lajos, Varga István, Bajkai István, Sléder Károly és István, Bokros György, Bán Mihály, László István, Laufer Lajos, Búzás Károly, Varga Géza, Turcsányi, Negyedi és Bori testvérek, Szőnyi János, Izmán Sándor, Győri László, Dóczi Károly, Hadrik László, Zöldi Lajos. Asztalos Lajos szerepelt a megyei felnőtt válogatottban, Varga István ifi és felnőtt megyei válogatott volt.Búzás Károly a BHSE színeiben a szabadfogás 74 kg-os mezőnyében Tokióban 6. helyezést ért el a világbajnokságon és olimpián is szerepelt.

Szőnyi János ifjúsági magyar bajnokságot nyert és bekerült az ifi válogatott keretbe. Számos hazai és nemzetközi versenyen szer-zett érmeket. Később az FTC-hez igazolt, felnőtt válogatott lett, a madridi EB-n 5. helyezést ért el. Tagja volt az olimpiai keretnek is. Az FTC edzőjeként több világhírű versenyző tudását gyarapította. Később a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt. 1993 óta az MSE elnöke.Izmán Sándor is igen eredményes tagja volt a szakosztálynak. Az FTC-ben ifjúsági magyar bajnok és válogatott kerettag lett. Hosszú ideig az MSE birkózóinak elnöke és edzője volt.

Varga István 1964 óta végzi az edzői munkát, számos siker dicséri szakmai tudását.Asztalos Lajos 1964- től 1984-ig szintén edzője volt a monori birkózóknak.1960-73 között Schiff László, Kucsera István, Kovács Árpád, Skrenya Gyula, Rigó László, Bán Imre, Hochstein Zoltán, Nagy József, Dohány József és a Kéri testvérek szerepeltek sikeresen a korosztályos versenyeken.A győri Szilágyi Emlékversenyen Kucsera István és Schiff László aranyérmet szerzett, Schiff később a Szondi SE, majd a Vasas versenyzője lett.

Az 1970-es évek óta az edzéseket a Kossuth Iskola tornater-mében tartják, amelynek építésében kivették részüket a birkózók is. Ezekben az években egy új csapat alakult ki, amelynek magját Jávorszky György, Róth Artúr, Kovács Gábor, Tóth István, Karai Imre, Szabó Sándor, Skrenya Miklós, Kéri Sándor jelentette. Ők a vidékbajnokságon a 4. helyet szerezték meg. Kéri Sándor a Bp. Spartacushoz igazolt és junior bajnokságot nyert, a felnőtt bajnokságon pedig 3. lett. Róth, Kovács és Kéri egy ideig részt vállalt a szakosztály vezetésében, Jávorszky György jelenleg is a szakosztály elnöke.

Az 1980-as évek eredményes versenyzői: Deák Lajos és testvérei, Stiaszni Géza, Czövek József, Szurok István, László István, Takács Péter, Laufer Zoltán, Bajkai József, Bokros István, Kajli László, Juhász László és András.1991-ben (MSE 90. jubileuma) a Jászai Mari téri iskola torna-termében Magyarország – Szlovákia birkózó viadalt rendeztek, a szövetségi kapitány Szőnyi János volt. Ezután alakult ki a 90-es évek sikercsapata: Kaári András, Somodi Krisztián, Leé Balázs, Izmán Attila, Darázsi Kálmán, Barányi Attila és Csaba, Tőzsér János, Tóth Máté, Malik Péter, Jávorszky György és Simon Tamás. Kaári András ifjúsági magyar bajnokságot nyert, rövid ideig az FTC ver-senyzője is volt. Leé Balázs ezüstérmet, Somodi Krisztián bronzérmet szerzett. A Csallóközi Nagydíjon Izmán Attila, Malik Péter és Somodi Krisztián diadalmaskodott. Ez a csapat szerezte az MSE történetében a legtöbb olimpiai pontot, a hazai és nemzetközi verse-nyeken is kiválóan szerepeltek.A jövő ígéretei: Malik Péter (ifi), Jávorszky György, Simon Tamás (serdülő), Figur Gábor, Stiaszni Norbert, Róth Róbert, Leichter Áron, Tatai Tamás.

Összeállította: ifj. Jávorszky György, Oláh Gyula, Varga István, id. Jávorszky György, id. Jávorszky László, Asztalos Lajos