TÖRTÉNET

Női Kosárlabda

Monoron a kosárlabda játékot dr. Borsai Józsefné testnevelő tanár ismertette meg 1953 őszétől a József Attila Gimnáziumban. 1967-ben a JAG női csapata nyerte a Pest megyei kosárlabda baj-nokságot, ezzel magasabb szintű bajnokságban indulhatott. 1967 decemberében megalakult az MSE Kosárlabda Szak-osztálya Veres László irányításával, aki a női csapat edzője volt. Az MSE női csapata első nagy sikerét 1971-ben érte el az NB III. felnőtt bajnokságban, ahol a 3. helyen végzett. 1972-ben, a bajnokság átszer-vezése után, az NB II-ben játszottak.

A felnőtt csapatok szereplése maga után vonta az utánpótlás bázisának megszervezését is. Az MSE kosaras leányai egyre többet szerepeltek országos versenyeken. Magyar Zsuzsa, Simon Bea, Csehó Annamária, Szűcs Judit, Sedró Magdolna, Bekker Klára, Saskó Éva és Molnár Edit nyerték az első budapesti minibajnokságot 1971-72-ben. A szakosztály működésének sikerét bizonyítja, hogy a monori leányok közül többen – Tamási Erzsébet, Horváth Ilona, Kovács Katalin, Turi Irén – játszottak Pest megye válogatottjában. A kezdeti évek legsikeresebb játékosa Bokros Éva: utánpótlás válo-gatott kerettag volt.

Az NB II-ben való váltakozó sikerű szereplésnek a Jászai téri Általános Iskola – kosárlabda mérkőzésekre is alkalmas – tornacsar-nokának felépítése vetett véget. A női csapat budapesti és környékbeli játékosokkal megerősödve az 1990-es évek elejére már az NB II élme-zőnyéhez tartozott. Az 1993-94-es évadban megnyerte az NB II-es bajnokságot és bejutott az NB I/B-be. Ez a tény és a Szterényi iskolai sportcsarnok felépítése jelentősen elősegítette az utánpótlás bázis ki-építését. A monori lányok és fiúk sportolási lehetőséget kaptak a mini, serdülő, kadett, ifi és junior csapatban. Az utánpótlás csapat leg-nagyobb sikere: 1998-ban a kadett leány országos 8., az ifjúsági csapat a 12. helyen végzett. Az NB I/B -s felnőtt női csapat legsikeresebb éve az 1998-99-es bajnokság bronzérme volt. A csapat ebben az évben Pest megye III. legjobb csapata kitüntetést kapta. Jól szerepeltek az MSE utánpótlás csapatai a Pest megyei bajnokságban is.

A leányok eredményei:

1994: mini leány I., serdülő leány I., kadett és ifi leány II. 1995: ifi leány I., 1996: kadett, ifi leány I., 1997: mini serdülő, kadett és ifi leány I., 1998: mini, serdülő és ifi leány I., 1999: ifi és kadett leány I., 2000: kadett leány 3., ifi leány I. helyezett. 1995-ben jelentős esemény történt a szakosztály életében. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége február 26-án ünne-pélyes keretek között adta át a Kosárlabdázás Városa címet a szakosztálynak, valamint dr. Dudás Jenő polgármesternek a Kosárlabdázás Polgármestere címet, elismerve azt, hogy Monornak NB I-es kosárlabda csapata van. Ha a monori kosárlabdáról esik szó, beszélnünk kell a Közép-iskolai Bajnokságokról, amelyek összefonódnak az MSE – JAG spor-tolóival. A leányok 21 alkalommal nyerték meg a megyebajnokságot, ezzel bejutottak az országos középdöntőbe, illetve döntőbe.

Férfi kosárlabda

A Kosárlabda Szakosztály férfi csapatainak működése az egye-sület 100 éves évfordulójára meghaladta a 30 évet. 1969-től dolgozik a József Attila Gimnáziumban Zátrok Károly testnevelő tanár, aki azonnal hozzákezdett a férfi felnőtt csapat szervezéséhez. 1970-ben már a férfi kosárlabda csapat a megyei bajnokságban szerepelt, után-pótlását a gimnázium biztosította. 1971-től az MSE csapata az akkor indított NB III-as bajnokságban szerepelt. Szabványos tornaterem nem volt Monoron, így a gimnáziumban megépített szabadtéri pályán játszotta a csapat a mérkőzéseket. A monori csapatok egyre ismertebbek lettek a megyében, majd országosan is. Ezt az elismerést jelképezi, hogy a szabadtéri pályaavatón a monori csapatok ellenfelei a magyar női és férfi válogatottak voltak 1972-ben. Néhányan a felnőtt csapat alapító tagjaiból: Ambrózi Pál, Vrabecz József, Mátékovics Sándor, Antal Balázs, Seres Károly, Gulyás János (†), Pozsonyi Pál, Antal János.

Az utánpótlás csapatok a gimnázium színeiben sorozatban nyerték a megyei bajnokságokat. 1978-ban – pénzügyi okok miatt – a Hernádi TSzSK-val egyesültek. 1984-ig a monoriak a hernádiakkal együtt már az NB II-ben versenyeztek : Horváth József, Szalay László, Bukai Péter, Cseh István, Magyar László, Magócsi Sándor (†) és Zátrok Károly játékos-edző. 1984-től a férfi csapat ismét az MSE színeiben szerepelt az NB II-ben. Kosarasaink – talán az országban utolsóként – szabadtéri pályán játszották mérkőzéseiket. Ekkor már az ifi csapat is többször jutott az országos elődöntőkbe. Ezekben az években a kiemelkedő és legtöbb ideig sportoló kosarasok: Horváth József, Szalay László, Magyar László, Tanyi Tibor, Bukai Tibor, Antal János, Muka László, Békési Attila.

1987 után a felnőtt csapat több nemzetközi tornán vett részt, és jártak Monoron német, holland, dán felnőtt kosarasok. A németországi Esslingen város csapatával 5 évig tartott a cserekapcsolat. Ezekben az években utánpótlás csapataink – időnként JAG színekben – sorra nyerték a megyei bajnokságokat, kupákat, s jutottak országos versenyekre. Számos monori kosaras került a megyei válogatottba, illetve igazolt NB I-es csapatokhoz. Az 1990-es évek elején – különböző okok miatt – 2-3 évig szünetelt a felnőtt csapatok működése. A Szterényi Sportcsarnok felépülése után, 1994-től a mai napig újra az NB II-ben szerepel a csapat, előírásoknak megfelelő, kulturált körülmények között.

A felnőtt és ifjúsági korú játékosok edzője 1969-95-ig Zátrok Károly testnevelő tanár volt, ezt követően a felnőtt csapat edzője két évig Bukai Péter testnevelő lett. Jelenleg a csapat az NB II élvonalában szerepel. (A csapat gerincét első sorban a MALÉV-ből átigazolt játékosok alkotják, de egyre többen kerülnek be tehetséges monori fiatalok is a keretbe.)
1994-től az NB II-es csapat mellett a megyei felnőtt bajnokságban még két monori csapat szerepelt. Old-ik néven a régi játékosok a mai napig is eredményesen és igen lelkesen szerepelnek a megyében. Sportszeretetük, kitartásuk példamutató. Több mint két évtizede, a gimnázium befejezése óta kitartanak a sportág mellett. Versenyzési költségeiket és felszereléseiket önmaguk fedezik. A csapat játékosai: Bihari Gábor, dr. Borzsák Csaba, Horváth József, Jakab Géza, Kovács Gábor, Kriskó András, Mészáros Győző, Petrányi Miklós, Szalay László. Petrányi Miklós kivételével valamennyien a JAG-ban kosaraztak. 1996-99 között Zátrok Tamás testnevelő tanár vezetésével Junior néven szerepelt a másik MSE kosaras csapat. 1997-ben megyei bajnokok, 1998-ban 3. helyezettek lettek. A serdülő fiúk 1999-ben 2., 2000-ben l., helyezettek, a mini fiúk 2000-ben l. helyezettek voltak. A fiúk országos döntős helyezése : Győr – 8. hely.

Összességében elmondható, hogy a monori kosárlabda (női, férfi) országosan ismert szakosztály lett. A kosárlabdázás Monoron az egyik legnépszerűbb sportág, számos monori udvarban látni kosárlabda palánkot. Egyes években az MSE és az iskolák színeiben 15-16 csapat is indul a különböző szintű bajnokságokban.

A monori kosárlabda sport elismertségét bizonyítja, hogy a Pest Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke már második ciklusban Horváth József, az MSE Old-ik csapatának játékosa, aki 1995-től 2000-ig mint az MSE Kosárlabda Szakosztályának elnöke, az NB-s csapatok szervezésében is kiemelkedő munkát végzett. Az 1990-es években egy ciklusban Veres László edző is a PMKSz elnöke volt. Zátrok Károly testnevelő is mint a PMKSz elnökségi tagja, több évtizede a középiskolás megyei bajnokságok szervezésében dolgozik 2000 decemberében Testnevelési és Sport Díjat adományozott részére a Pest Megyei Közgyűlés. Ezt a díjat évente két arra érdemes személy kaphatja meg a megyében.

A monori kosarasok dícséretét jelzi, hogy több játékos játszott, ill. játszik NB I-es csapatoknál: Vereb Mihály Kecskemét, Magyar László Ganz-Mávag, Takács Endre Debrecen, Burján Imre Debrecen, Puskás László MAFC, Nagy Sándor Bp. Honvéd, Takács Dániel Nagykőrös 2000-ben “Az év serdülő játékosa”, Horváth Ilona Eger, Szolnok, Lenthár Rózsa Eger, Bentő Edit Szombathely, Szűcs Judit Tipográfia, Szűcs Rita BEAC, Kovács Bernadett Kecskemét.

Összeállította: Veres László és Zátrok Károly