TÖRTÉNET

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Kérem, engedje meg, hogy pár mondatban bemutathassuk Önnek a Monori Sportegyesület Taekwon-do szakosztályát, szakosztályunk tevékenységét, történetét, terveit és célkitűzéseit, illetve röviden magát a sportágat is.

A Monori Sportegyesület Taekwon-do szakosztályának gyökerei 1987 szeptemberéig nyúlnak vissza, amikor az első rendszeres edzések elkezdődtek. Nem kellett sok idő, hogy népszerűvé váljon a sportág a városban, így hamarosan jelentősen megnőtt a versenyzői létszám, és 1992-ben már országos bajnokságot rendezett a csapat. Ez a hagyomány utána ugyan egy időre megszakadt, de 2008-tól kezdve már újra rangos versenyeknek – köztük 2009.ben az Országos Egyéni Bajnokságnak – adott otthont Monor városa és a Taekwon-do Szakosztály.

1991-ben a taekwon-do hivatalosan is a Monori Sportegyesület szakosztályává vált, ez minőségi változásokat hozott a csapat életében, nyugodtan mondhatjuk, hogy az utóbbi években az egyik legeredményesebb szakosztálya lett a Sportegyesületnek. Tagjaink érmek tucatjait hozzák haza versenyeikről, és ez alól már a nemzetközi versenyek sem kivételek, 2008-ban több ilyenen is elindultunk. Túlságosan hosszú lenne eredményeinket felsorolni, de az elmúlt évek legfontosabb versenyein szinte minden esetben tucatnál több érmet hoztak el versenyzőink. Különös gondot fordítunk arra, hogy a lehető legtöbb versenyzőt vigyük el a versenyekre. Hisszük, hogy ezek a pozítív élmények minden fiatal versenyzőnk életének legfontosabbjai közé tartoznak. Kiemelendő, hogy szinte minden évben csapatunk tagjai a Magyar Taekwon-do Válogatottat is erősítik és az elmúlt években mindegyik Európa Bajnokságról érmekkel tértek haza versenyzőink.

A 2008. évi Felnőtt és Ifjúsági Európa Bajnokságon, mely Wroclawban, Lengyelországban került megrendezésre, három versenyzőnk képviselte Monort. Leichter Lilla, Lódi Vivien és Rigó Pál sikeres kvalifikációjukat követően a válogatott keret tagjai voltak, Leichter Lilla bronzéremmel, Lódi Vivien ezüstéremmel tért haza, mindketten egyéni küzdelem versenyszámban. A 2009. évi, Benidormban, Spanyolországban megrendezett Európa Bajnokságon Lódi Vivien képviselte csapatunkat, aki szintén eredményes volt és bronzéremmel térhetett haza.

A 2010-ben, Skövdében, Svédországban megrendezett Felnőtt és Ifjúsági Európa Bajnokságon minden eddiginél népesebb mezőny képviselte Monort. Lódi Vivien, Rigó Pál, és az évben mesterré vált Bokros Tamás volt része a Válogatottnak. Mindegyikük éremmel tért haza, Lódi Vivien egyéni küzdelem ezüst és csapat arany, Rigó Pál és Bokros Tamás csapat arany érmet harcolt ki. Ez eddig minden idők legjobb eredménye a monori versenyzők nemzetközi versenyein.
Időközben a serdülőkből ifjúságiak lettek akik elődeik, csapattársaik nyomdokaiban járva sikert sikerre halmozva hozták a hazai és nemzetközi dicsőséget maguknak a szakosztálynak és nem utolsó sorban a sportegyesületnek és Monor városnak.. Számos Magyar Bajnoki cím, nemzetközi és magyar kupa győzelmek mellet Lódi Levente 2013 októberében Spanyolországban, Benidorm városában a Magyar ITF Taekwon-do Válogatott tagjaként, Ifjúsági és felnőtt ITF Taekwon-do Világbajnokságon vett részt ahol Ifjúsági egyéni küzdelemben VB V., Ifjúsági fiú csapat speciáltechnikai törés versenyszámban pedig IV. helyezést ért el.

2014 Április 24-27.-ig Olaszországban, Riccione városában került megrendezésre a 2014 évi Ifjúsági és Felnőtt ITF Taekwon-do Európabajnokság. A Monori Sport Egyesület Taekwon-do szakosztályának két sportolója, Korsós Ádám és Lódi Levente akik egyben a Magyar ITF Taekwon-do Ifjúsági válogatott tagjai is, megmérettek e nemzetközi eseményen. A versenyen 30 ország 554 versenyzővel képviseltette magát. Levente egyéni küzdelemben bronz, valamint a ifi csapat tagjaként Ádámmal, ifjúsági fiú csapat erőtörés ezüst érem és ifjúsági fiú csapat speciáltechnikai törés bronz éremmel térhettek haza.

A kiváló versenyeredményeket több tényező is indokolja: csapatunkat már évek óta rendkívül lelkes, összetartó és tehetséges fiatalok alkotják. Tagjaink hűségesek a klubjukhoz, ennek köszönhető, hogy többen tanítványaink közül a mestervizsgájukat is itt tették le, sőt Lódi Vivien III., ill. Lódi Levente II. danos mesterek személyében aktív nemzetközi „B” kategóriás versenybíróink is vannak.

Taekwon-Do-ról átalában

A Taekwon-do kifejezés koreai eredetű, e három szó összevonásából kialakított név jelentése a következő: Tae = lábtechnika vagy rúgás, kwon = kéztechnika vagy ütés, do= művészet, út, módszer. Szó szerinti fordításban tehát a “Taekwon-do” annyit tesz, mint a láb és kéztechnikai küzdés művészete”. Nemzetközileg elfogadott értelmezésben: az önvédelem művészete. Ezt a harcművészeti ágat Choi Hong Hi alapította meg. 1955-ben az Ő elnökletével megalakult a koreai Taekwon-Do Szövetség. Az új önvédelmi és küzdősportot a koreai kormány még ugyanebben az évben elfogadta az ország hivatalosan támogatott nemzeti sportjaként. Majd 1966.03.22.-én a legerősebb tagországok részvételével megalakult az “International Taekwon-Do Federation” (ITF), azaz a Nemzetközi Taekwon-Do Szövetség, amely a világ Taekwon-do sportját volt hivatva összefogni, és irányítani.

Az ITF központja Szöulban volt, de 1972-ben a szövetség a székhelyét Kanadába, Torontóba helyezték át. Harmat László, a magyar Taekwon-do megalapítója, 1977-ben 10 éves hivatalos külföldi tartózkodás után azzal a határozott céllal tért haza, hogy Choi Hong Hi elnök megbízásából beindítsa Magyarországon a sportágat. 1977. szeptember 7.-én 70 fővel megtörtént az első edzés, és ezzel a hazai Taekwon-do hivatalosan beindult.
A Takwon-do napjainkra a világ egyik legkedveltebb harcművészete lett, és tömegsporttá vált. Ennek oka, hogy művelése az általános fittségen és önvédelmi fogásokon túl kedvező emberi tulajdonságok (kitartás, becsületesség, önfegyelem stb.) kialakulását is elősegítik.
Bolyán Antal kéköves edző 1987. szeptember 14-én alakuló edzést tartott a vasadi kollégiumban, ezután hetenként három alkalommal került sor az edzésekre. A kicsiny terem és a növekvő létszám miatt átmentek a Klubkönyvtár nagytermébe.
Később még ez a terem is kicsinek bizonyult, ezért átmenetileg külön felnőtt és gyermek-edzéseket kellett tartani. A nehézségek ellenére kilenc hónapi kemény edzés után, 1988. május 24-én, dr. Antal László előtt sikeres övvizsgát tett 23 fő, közülük négyen kettős előléptetésben részesültek. 1990. június 2-án a Hatvani Ifjúsági Országos Bajnokságon, első versenyünkön négyen indultak, akik közül Szombati Marianna (50-55 kg) országos harmadik helyezést ért el.

Ezen események után sikerült bejutnunk Monorra, a Jásza Mari téri Általános Iskolába, ahol megfelelő edzési körülmények között készülhettünk a versenyekre, és a létszám is növekedett. A Monor-i Sportegyesület vezetősége 1991. szeptemberében csapatunkat tagjai sorába felvette, és ezzel megalakult a Monori Sportegyesület Taekwon-do Szakosztálya.
A jobb edzési körülmények hatására javultak a verseny- és vizsgaeredmények is. 1992. március 29.-én a szakosztály Monoron rendezte a Serdülő és Ifjúsági Országos Taekwon-do Bajnokságot, amely szép helyi sikereket hozott. Ifi lány egyéni: 85 kg-ban 1 aranyérem, 50-55 kg-ban 1 ezüstérem, Ifi fiú egyéni: 75 kg-ban 1 bronzérem, 50-55 kg-ban 1 ezüstérem, serdülő fiú egyéni: 30 kg-ban 1 aranyérem.

Az országos bajnokságokról, versenyekről mindig sok éremmel térünk haza. Több OB I., OB II. OB III. helyezettünk, illetve Európa Kupa győzteseink és helyezettjeink, valamint Világbajnoki ezüst-érmesünk, Európa bajnokunk, EB. II. és III. helyezet versenyzők is erősítik lelkes csapatunkat. A versenyek mellett a harcművészeti részt is nagyon fontosnak tartjuk.
Minden évben nyáron kellemes helyekre megyünk edzőtáborozni. Egy-egy ilyen 10 napos edzőtáborban a gyerekek tapasztalatokat, kondíciót, és nem utolsó sorban élményeket szereznek. Szakosztályunk és úgy gondolom a Monori Sportegyesület életében is kiemelkedő nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhetnek versenyzőink.
Bíró Márk két világbajnoki ezüst-érme, melyet a 2004. július 7-10. VII. Junior ITF Taekwon-Do Világbajnokságon, Riccione, Olaszországban egyéni és csapat erőtörésben szerzett. Nem kisebb meglepetéssel szolgált a XI. Ifjúsági és XX. Felnőtt ITF Taekwon-Do Európa-bajnokság, melyet 2005.április 22-24 szintén Olaszországban, Terracina városában rendeztek ahol Jávorszki Veronika csapat erőtörésben EB aranyt szerzett.
XIV. Ifjúsági és XXIII. Felnőtt ITF Taekwon-Do Európa-bajnokság, melyet 2008.május 16-19 Lengyelországban , Wroclaw városában rendeztek, itt Lódi Vivien Ifjúsági lány egyéni küzdelem +60kg-ban EB. II., ill. Leichter Lilla -60kg EB. III. helyezést értek el.
A hazai országos és nyílt országos bajnokságokon egyéni és csapat versenyszámokban versenyzőink számos Magyar Bajnoki, illetve dobogós helyezést értek el.
Ezek az eredmények is hűen tükrözik a Taekwon-do szakosztálynál végzett munka minőségét, a gyerekek lelkesedését. Ezen eredmények elérését, valamint magasabb célkitűzések megvalósítását elsősorban az edzőknek, a Sport Egyesület és az Önkormányzat anyagi támogatásának, és nem utolsó sorban a szülők önzetlen támogatásának is köszönhetünk